Optimizacija sajta za pretraživače

Optimizacija sajta za pretraživače

Optimizacija sajta za pretraživače

Prvo da znate SEO optimizacija sajta jeste kompleksna tema, ali nije atomska fizika, u principu samo je previše opširna za vas kao pojedinca koji bi hteo da svoj sajt vidi na mnogo boljim, odnosno prvoj strani, sto bliže vrhu, a najbolje na samom vrhu i poziciji broj 1. Ne pišem ovo da bih Vas odgovarao od toga da sami optimizujete svoj sajt, ali izgubićete mnogo više vremena baveći se poslom sa kojim se prvi put susrećete, a rizikujete da na neki način i zapostavite svoje poslovne obaveze.

Google menja algoritam svaki dan, a najveće promene se dešavaju par puta godišnje, a one velike koje mogu da dovedu do većih pomeranja jednom godišnje. Otprilike nema pravila, ali ovo je nešto što se događalo par poslednjih godina. takođe nestručan rad je vrlo rizačan jer možete biti penalizovani od strane Googla i sajt će vam na kraju završiti na goroj poziciji nego kada ste počeli optimizaciju sajta samostalno da radite.

Optimizacija sajta u kućnoj radinosti

Pre nego što se upustite u avanture oko optimizacije sajta, imajte jednu stvar na umu. Google ima samo jedan cilj a to je ZADOVOLJAN KORISNIK i to će uvek biti tako. Zato zaboravite razne manipulacije sa ključnim rečima, obratite pažnju na sadržaj svog sajta, na relevantnost sadržaja sajta, čitljivost i zanimljivost sadržaja za korisnike

Ukratko navešću ovde nekoliko bitnih stavri za optimizaciju sajtova koja su aktuelna ove godine.

Respozivnost – optimizacija sajta za mobilne uređaje

Sve više se favorizuju sajtovi koji imaju responsive dizajn, odnosno optimizovani su za prikaz na mobilnim uređajima. Responsive dizajn su stranice koje se prilagođavaju veličini ekrana uređaja sa kojih ih pregledate. Takav sajt se dobro vidi na tabletu, mobilnom telefonu, prenosnom ili stonom računaru. Ako niste sigurni da li vaš sajt ima responsive dizajn, kontaktirajte nas za optimizaciju sajta i mi ćemo to besplatno proveriti.

Optimizacija sajta za fraze od više reči

Optimizacija sajta samo zajednu reč je postala previše opasna, jer možete biti kažnjeni. Sve više se forsiraju upiti na pretraživačima za više reči, odnosno fraze od tri i više reči. Internet će se sve više pretraživati putem glasovnih komandi i zbog duga su važne duže fraze. Recimo kada kucate na Googlu samo optimizacija sajta, glasovnom komandom ćete verovatnije pitati sa pitanjem koje ima mnogo više smisla, kako da optimizujem sajt za pretraživače. Počnite voditi računa i razmišljate od long tail rečima, odnosno frazamo od tri, četiri reči.

Najveći pretraživač posle Googla

Po broju pretraga koji je pretraživač odmah iz Googla? Youtube. Svakim danom raste količina videa koji se pregleda, a od toga više od pola je sa mobilnih uređaja. Da pored Googla morate brinuti sada i o prisutnosti na i pozicijama na Youtube. Integrišite video na svoje stranice, dobićete i dodatnu korist jer će se posetioci duže zadržati na vašoj stranici, a to će sve imati prednost pri SEO. Napravite promotivni film o svojim uslugama ili proizvodima.

Optimizovana slika donosi veću prednost od hiljadu reči

optimizacija sajta

Kao što vidite video i ostali vizuelni sadržaji su važniji nego ikada, impresivan vizuelni sadžaj zadržava korisnike na vašim stranicama. Istraživanja pokazuju da zamena manjim slikama većim koje prekrivaju ceo ekran ostavlja pozitivan utisak kod korisnika. Stavljate slike srećnih i nasmehanih ljudi. Slajderi su jedno vreme smatrani da nisu efektni i da umanjuju uticaj na SEO. Ali naprotiv Google ih gleda pozitivno jer su korisnici iskazali veći stepen interakcije na sajtovima koristeći ih.

Ako ulazite u svet optimizacije sajta, imajte strpljenja i budite spremni da dosta radite. Dobra stvar je što su rezultati rada vidljivi i merljivi, a najveća satisfakcija je kada vidite svoj sajt ispred svih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.